De Historie van Effekt’74

Tafeltennis in Wierden

Hierbij denken we gelijk aan Effekt’74.
Ook gaan we er van uit dat dit de eerste vereniging in Wierden was.
Het tegendeel is echter waar, er is al eerder een vereniging geweest.
Deze droeg de naam TTV “Swift”.Zij waren actief van circa 1950 t/m 1961.
Daarna is de vereniging ter ziele gegaan. Er waren zo’n 20 leden.
Jan-Willem Buitenweg inmiddels al aardig op leeftijd en wonende in de
Botterhof was een bestuurslid van het eerste uur. Daar is dit verhaal van afkomstig.
Zijn zoon is in de begin jaren van Effekt’74 spelend – en bestuurslid geweest,
zijn naam is Hans Buitenweg en woont nu in Almelo.
Er werd gespeeld in een oude schuur, daar waar nu Restaurant annex cafetaria Brouwer gevestigd is, en dan ongeveer op de plek waar de grote zaal van de Marke staat.

Er is competitie gespeeld onder andere tegen Blauwwit uit Almelo.
Ook lokaal was men actief samen met de Ambonese gemeenschap.
Daar werd ook competitie tegen gespeeld en af en toe een toernooi, dat
werd dan op voormalig terrein de Vossenbos gehouden waar toen
nog de Ambonese gemeenschap woonde, soms wel op 7 tafels.
Swift zelf had maar 2 tafels en speelde meestal op de dinsdag.
Er was nog geen clubtenue, wel een bestuur dat bestond uit de heren
Faassen – Dekkers en JW Buitenweg.
Op bijgaande foto kunt U zien hoe primitief het er toeging, men keek
toe vanaf oude cafe stoeltjes en de tafel ziet er wel stevig uit maar lijkt
niet op het hedendaagse materiaal.
Van 1961 tot en met 1974 was er niets.

Maar in 1974 nam Nanne Bouwman het initiatief om een vereniging op te richtten. Dit lukte direct en de naam Effekt kwam uit de bus. Nanne werkte bij de gemeente en kon zo wel iets regelen waar we konden spelen. Dit resulteerde in eerste instantie met een beetje ruimte in de sporthal.We hebben daar geoefend,  aan de zijkant werd dan een ruimte afgeschermd voor ons en in de kantine hebben we ook al gespeeld. Ook het zogenaamde dokters kamertje werd gebruikt.Dit was niet zo’n succes. Te klein en te veel mensen die er niet hoorden. Al snel gingen we naar pand Wassink (voormalig confectie atelier) datgevestigd was waar nu Fysio Tibben zit. Ons teamlid Pieter Huiskes woont er tegenover. Daar lagen tussen het zeil de naalden van de naai machines nog en moesten we buitenom met een stalen trap naar boven waar we konden spelen.In de winter was die trap vaak spekglad. Zie de foto.

Nanne maakte een deal met de gemeente waar hij zelf werkzaam was.Daar maakten we een eigen kantine en onze tafels konden blijven staan.Dat was wel een behoud voor de tafels.Het was er erg laag met weinig ruimte achter de tafels. De hoogte was ca. 2,5 meter en achter de tafels niet meer dan 2 meter ruimte. De kantine was direct bij binnenkomst links om de hoek.We brachten zelf koffie en fris mee, dit bij toerbeurt. Tot 1977 speelden we er. Het was er gezellig en knus.

Na enkele seizoenen gingen we naar de gymzaal aan de Marjoleinlaan waar we nu nog gehuisvest zijn. Daar mochten we een kleine ruimtegebruiken die zo groot was als het kantoortje van de beheerders.Daar dronken we fris en de eerste biertjes die we koel mee moesten brengen. Er mocht geen koelkast staan van de gemeente. Ook een magnetron was uit den boze. Ene Gerard Tanke en Wim Hietbrink dachten daar anders over en zorgden dat er wel een klein koelkastje met magnetron kwam.
Zo rolden de eerste gehaktballetjes bij Effekt 74 binnen.Of de gemeente het wist zijn we nooit te weten gekomen. Zelf dachten we van wel en dat de gemeente het gedoogde.Bij ons 25 jarig jubileum in 1999 werd de zaal omgebouwd tot een sporthal. Er werd toen uitgeweken naar de tennishal de Stouwe. Deze zaal is toen uitgebreid en verhoogd. Ook kwamen er kleedkamers bij en de gang die nu naar onze kantine gaat.
De gemeente wilde die kantine verhuren maar de uitbater van de grote sporthal had er geen belang .
We hebben daar nu onze eigen kantine die er toen bij aangebouwd is en door onszelf ingericht. Keuken – bar – verlichting – plafond en de hele verdere inrichting is door onszelf gedaan. Dit is steeds mooier geworden en we zijn nu met ons tweede meubilair bezig.
Het aantal leden van Effekt is redelijk constant en zit rond de 80 personen.Het spel niveau is duidelijk omhoog gegaan. Het aantal van 80 leden zorgt voor de omzet zodat de zaalhuur en de nodige activiteiten bekostigt kunnen worden. Al met al is het een bloeiende en vooral gezellige vereniging waar een ieder zich prima thuis voelt. Dit hopen we nog vele jaren vol te houden. Op naar de 50 jaar Effekt in Wierden.
Dit in het kort de geschiedenis van tafeltennis in Wierden.
Wim Hietbrink